środa, 15 maja 2013

Przepis na...Muffiny z borówką amerykańską i kruszonką

 Mhmm...polecam Wam muffinki z borówką amerykańską i kruszonką bo są naprawdę pyszne. Można podawać je również na ciepło lub dodać inne owoce. Przepis jest uniwersalny, a przede wszystkim bardzo prosty.


Przepis na Muffiny z borówką amerykańską i kruszonką

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka (kefiru)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka borówek amerykańskich (lub innych owoców)

Kruszonka:
  •  1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła (margaryny)
  • Jeśli macie ochotę możecie dodać odrobinę cynamonu lub kardamonu.

Przygotowanie:

Kruszonka:

Wszystkie składniki mieszamy razem, formujemy ciasto w kulkę, zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do zamrażarki na kilka minut.

Muffiny:
  1. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
  2. W osobnym naczyniu łączymy olej, jajko i mleko. Następnie wlewamy do suchych składników w  misce. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy szklankę borówek i delikatnie mieszamy.
  3. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami (napełniamy około 3/4  foremki)
  4. Wyciągamy kruche ciasto z zamrażarki. Za pomocą tarki z grubymi oczkami ozdabiamy babeczki kruszonką.
  5. Wkładamy muffiny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25min.
Smacznego!


Uwielbiam konwalie, mają cudowny zapach, a Wy?


Pozdrawiam M.

17 komentarzy:

  1. Mmmniam :) Na pewno wypróbuje ten przepis na muffinki, bo wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O niee znowu przepis na takie pysznosci ze az slinka cieknie :D Apropos konwalii wlasnie dzisiaj wracajac do domu kupilam sobie bukiecik i upajalam sie zapachem w drodze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham muffiny z owocami, a przepis by mi się przydał - mam do zrobienia trochę Szkolnych Babeczek Urodzinowych. Nigdy nie spotkałam się z muffinami z kruszonką ale warto wypróbować.
    Mam tylko pytanie - ile czasu od zrobienia są one świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że najlepsze są przez 2-3 dni :) w sumie u mnie już w drugim dniu ich nie ma :D

      Usuń
  4. Pyszności :) A konwalie też uwielbiam za zapach i delikatny wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam muffiny, one po prostu zawsze wychodzą, nie mogą się nie udać.
    Z borówką jeszcze nie kombinowałam, ale pieknie wygladają, smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, aż mi ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie czeka mnie spotkanie z przyjaciółmi więc przepis Twój przyda mi się. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. borówki uwielbiam, ale muffinków jeszcze z nimi nie jadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. PRZEPYSZNIE WYGLĄDAJĄ !!!!!!!!

    UWIELBIAMY MUFFINKI :))

    UWIELBIAMY BORÓWECZKI :))

    KOCHAMY MUFFINECZKI !!!! :))))

    POZDRAWIAMY :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje ciacha też wyglądają przepysznie :D

    Dziękuję za komentarz i obserwację na moim blogu xxx

    Ja również obserwuję na GFC :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Renews xxx

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmmmm wyglądają przepysznie! :) Swoją drogą... dawno nie piekłam muffin - może akurat wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. I'm on diet... you can't do this!!! ;)
    I love those lily of the valley flowers!
    Have a good sunday!
    xoxo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i zostawiony tu ślad :)