Mhmm...polecam Wam muffinki z borówką amerykańską i kruszonką bo są naprawdę pyszne. Można podawać je również na ciepło lub dodać inne owoce. Przepis jest uniwersalny, a przede wszystkim bardzo prosty.
Przepis na Muffiny z borówką amerykańską i kruszonką
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka (kefiru)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka borówek amerykańskich (lub innych owoców)
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła (margaryny)
- Jeśli macie ochotę możecie dodać odrobinę cynamonu lub kardamonu.
Przygotowanie:
Kruszonka:
Wszystkie składniki mieszamy razem, formujemy ciasto w kulkę, zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do zamrażarki na kilka minut.
Muffiny:
- W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
- W osobnym naczyniu łączymy olej, jajko i mleko. Następnie wlewamy do suchych składników w misce. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy szklankę borówek i delikatnie mieszamy.
- Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami (napełniamy około 3/4 foremki)
- Wyciągamy kruche ciasto z zamrażarki. Za pomocą tarki z grubymi oczkami ozdabiamy babeczki kruszonką.
- Wkładamy muffiny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25min.
Smacznego!
Uwielbiam konwalie, mają cudowny zapach, a Wy?
Pozdrawiam M.
O niee znowu przepis na takie pysznosci ze az slinka cieknie :D Apropos konwalii wlasnie dzisiaj wracajac do domu kupilam sobie bukiecik i upajalam sie zapachem w drodze :)
OdpowiedzUsuńKocham muffiny z owocami, a przepis by mi się przydał - mam do zrobienia trochę Szkolnych Babeczek Urodzinowych. Nigdy nie spotkałam się z muffinami z kruszonką ale warto wypróbować.
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie - ile czasu od zrobienia są one świeże?
myślę, że najlepsze są przez 2-3 dni :) w sumie u mnie już w drugim dniu ich nie ma :D
Usuńmmmmm wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) A konwalie też uwielbiam za zapach i delikatny wygląd :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffiny, one po prostu zawsze wychodzą, nie mogą się nie udać.
OdpowiedzUsuńZ borówką jeszcze nie kombinowałam, ale pieknie wygladają, smakują pewnie jeszcze lepiej :)
Muffiny zawsze idealne :)
OdpowiedzUsuńPyszności, aż mi ślinka leci!
OdpowiedzUsuńWłaśnie czeka mnie spotkanie z przyjaciółmi więc przepis Twój przyda mi się. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńborówki uwielbiam, ale muffinków jeszcze z nimi nie jadłam ;-)
OdpowiedzUsuńpolecam, są pyszne! :)
UsuńPRZEPYSZNIE WYGLĄDAJĄ !!!!!!!!
OdpowiedzUsuńUWIELBIAMY MUFFINKI :))
UWIELBIAMY BORÓWECZKI :))
KOCHAMY MUFFINECZKI !!!! :))))
POZDRAWIAMY :)))
Twoje ciacha też wyglądają przepysznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i obserwację na moim blogu xxx
Ja również obserwuję na GFC :)
Pozdrawiam serdecznie,
Renews xxx
Mmmmmm wyglądają przepysznie! :) Swoją drogą... dawno nie piekłam muffin - może akurat wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńI'm on diet... you can't do this!!! ;)
OdpowiedzUsuńI love those lily of the valley flowers!
Have a good sunday!
xoxo
uwielbiam muffinki z owocami
OdpowiedzUsuń