sobota, 12 października 2013

Przepis na...Babeczki dyniowe z kandyzowaną skórką pomarańczową

Korzystając z dyniowego sezonu postanowiłam upiec babeczki. Mam swój sprawdzony przepis na muffiny, zmieniam tylko dodatki. Skórka pomarańczowa, cynamon, imbir i goździki idealnie tutaj pasują. Po wyciągnięciu babeczek z piekarnika stwierdziłam, że czegoś im brakuje. Dlatego udekorowałam je lukrem i cukierkami M&M's. Oczywiście miały być to pomarańczowe cukierki, ale po otworzeniu paczuszki okazało się, że są tylko dwa w tym kolorze...cóż :)
Poniżej przepis.



Przepis na Babeczki dyniowe z kandyzowaną skórką pomarańczową

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka (kefiru)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka puree z dyni 
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3 pokruszone główki goździków 
  • kandyzowana skórka z połowy pomarańczy

Lukier:
  • 10-15 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

 Babeczki:

1. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia,sól, imbir, cynamon i goździki. 

2. W osobnym naczyniu łączymy olej, jajko i mleko. Następnie wlewamy do suchych składników w  misce. 

3. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy szklankę puree z dyni i mieszamy.

4. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami (napełniamy około 3/4  foremki)

5. Wkładamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25min.

6. Po wystygnięciu ozdabiamy babeczki lukrem i np. cukierkami M&M's :) 

Lukier:

Do miseczki wsypujemy cukier puder. Dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek. Jeśli lukier jest za gęsty dodajcie odrobinę wody - w sumie możecie dodawać jej do chwili uzyskania pożądanej konsystencji.

Smacznego!


Pozdrawiam M.

12 komentarzy:

  1. Dynia w babeczkach mi nie pasuje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dodać, że wyglądają mega uroczo :)

      Usuń
    2. musisz spróbować, bo są naprawdę pyszne :)

      Usuń
  2. Wyglądają smacznie i jestem pewna , że własnie takie są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają! Przepis bardzo mi się podoba, mam nadzieję że uda mi się go wypróbować w najbliższym czasie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich dyniowych jeszcze nie jadłam, wyglądają smakowicie ;))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm... brzmi szalenie smakowicie, oddałabym rękę by móc zjeść jedną, z pieczenia to ja nie jestem mistrzem ;*. Czuć tu u Ciebie Halloween!

    szara-mordka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny blog! ma tyle niesamowitych inspiracji i przepięknych zdjęć :) aż zapiera dech w piersiach !
    będę odwiedzać częściej :D

    Alex *.*
    galaxyberry.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm gdybym tylko miała piekarnik u siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmm...takich jeszcze nie jadłam, ale muszą być pyszne:) bardzo ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i zostawiony tu ślad :)