Korzystając z dyniowego sezonu postanowiłam upiec babeczki. Mam swój sprawdzony przepis na muffiny, zmieniam tylko dodatki. Skórka pomarańczowa, cynamon, imbir i goździki idealnie tutaj pasują. Po wyciągnięciu babeczek z piekarnika stwierdziłam, że czegoś im brakuje. Dlatego udekorowałam je lukrem i cukierkami M&M's. Oczywiście miały być to pomarańczowe cukierki, ale po otworzeniu paczuszki okazało się, że są tylko dwa w tym kolorze...cóż :)
Poniżej przepis.
Poniżej przepis.
Przepis na Babeczki dyniowe z kandyzowaną skórką pomarańczową
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka (kefiru)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka puree z dyni
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 pokruszone główki goździków
- kandyzowana skórka z połowy pomarańczy
Lukier:
- 10-15 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Babeczki:
1. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia,sól, imbir, cynamon i goździki.
2. W osobnym naczyniu łączymy olej, jajko i mleko. Następnie wlewamy do suchych składników w misce.
3. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki.
Dodajemy szklankę puree z dyni i mieszamy.
4. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami (napełniamy około 3/4 foremki)
5. Wkładamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25min.
6. Po wystygnięciu ozdabiamy babeczki lukrem i np. cukierkami M&M's :)
Lukier:
Do miseczki wsypujemy cukier puder. Dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek. Jeśli lukier jest za gęsty dodajcie odrobinę wody - w sumie możecie dodawać jej do chwili uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego!
Dynia w babeczkach mi nie pasuje :P
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać, że wyglądają mega uroczo :)
Usuńmusisz spróbować, bo są naprawdę pyszne :)
UsuńWyglądają smacznie i jestem pewna , że własnie takie są :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! Przepis bardzo mi się podoba, mam nadzieję że uda mi się go wypróbować w najbliższym czasie. :)
OdpowiedzUsuńTakich dyniowych jeszcze nie jadłam, wyglądają smakowicie ;))))
OdpowiedzUsuńAle cuda, już mi ślinka leci!
OdpowiedzUsuńAle cudne <3 muszę zrobić ;)
OdpowiedzUsuńMmmm... brzmi szalenie smakowicie, oddałabym rękę by móc zjeść jedną, z pieczenia to ja nie jestem mistrzem ;*. Czuć tu u Ciebie Halloween!
OdpowiedzUsuńszara-mordka.blogspot.com
świetny blog! ma tyle niesamowitych inspiracji i przepięknych zdjęć :) aż zapiera dech w piersiach !
OdpowiedzUsuńbędę odwiedzać częściej :D
Alex *.*
galaxyberry.blogspot.com
mmm gdybym tylko miała piekarnik u siebie :D
OdpowiedzUsuńMmmmm...takich jeszcze nie jadłam, ale muszą być pyszne:) bardzo ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuń