sobota, 5 października 2013

Przepis na...Tartę z brokułami

Jeśli lubicie brokuły to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Zawsze zastanawiam się dlaczego dla wielu osób brokuły to trauma z dzieciństwa ;) Tarty są szybkie w przygotowaniu. Kruche ciasto można zastąpić gotowym ciastem francuskim. Polecam.
Życzę wszystkim udanego weekendu.


Przepis na Tartę z brokułami

Składnik na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 1 brokuł
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • Ser żółty do posypania

Składniki na sos śmietanowy:

  • 150 ml kwaśnej śmietany
  •  3 jajka + białko z kruchego ciasta
  • garść drobno startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy schłodzone masło, jajka, sól oraz wodę. Wszystko razem zagniatamy, do momentu aż ciasto będzie miało gładką powierzchnię. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.

2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię. W chwili gdy kurczak zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną cebulkę. Na końcu wrzucamy czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.

 3. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, jajka, dodajemy garść sera i mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem.

3. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy wodę, solimy ją. Do gotującej się wody wrzucamy brokuły na około 2 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 10 min. - musi nabrać złotego koloru.

5. Wyjmujemy formę z pieca. 

6. Na ciasto wykładamy kurczaka i brokuły. Zalewamy sosem. Dodatkowo można posypać odrobiną sera. Pieczemy przez 20-25min.

Smacznego!


Pozdrawiam M.

15 komentarzy:

  1. Kiedyś zrobiłam z ciastem francuskim tartę... i nie wyszła... albo mi nie smakowała... Ale chyba skorzystam z Twojego przepisu na spód - wygląada na prosty.
    Zawsze lubiłam brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis i efekt końcowy ;) bardzo lubimy brokuły a kurczakiem nie wzgardzimy dobry duet ;)

    buziaki
    xo xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne!
    Uwielbiam brokuły i moje dzieci też! Wiem że to dziwne ale nie musiałam nawet ich zmuszać, zawsze wolały brokuły od marchewki nawet :)
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam tartę z brokułem i przepis był jakiś taki podobny. Była świetna. Tylko u mnie było bez kurczaka:))

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie! Znowu tu jakieś pyszności. ;> Już wiem co zrobię z tego brokuła co to w lodówce zalega. Tartę kiedyś robiłam z pomidorami, trzeba wypróbować czegoś nowego. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melduję ładnie, że przepisu wypróbowałam i tarta wyszła... (nieskromnie przyznam) - OBŁĘDNA! :D Przepis jest genialny i zapewne jeszcze nie jeden raz go użyję. Pozdrawiam!! :)

      Usuń
    2. cieszę się, że tarta smakuje :)

      Usuń
  6. Mmmmm musi być pyszna uwielbiam brokuły i na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy tę tartę serwują do domu? Brokuły dla mnie to nie trauma, ale miłość od kilku lat. Intryguje mnie to ciasto, bo dotąd tartę jadłam tylko na słodko :) oj, skosztowałabym....

    Pozdrawiam, El clavel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuj, bo warto :) a ciasto kruche z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo smaczne :)

      Usuń
  8. ojej, jak to cudownie wygląda! zrobię taką:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm....uwielbiam tarty różnego rodzaju, a brokuły to moje ulubione warzywo, więc koniecznie muszę wypróbować Twój przepis! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bede musiala kiedys wyprobowac ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ajajaj, aż zgłodniałam! Pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i zostawiony tu ślad :)