wtorek, 30 lipca 2013

Przepis na... Zapiekankę warzywną z sosem serowo-śmietanowym

Przepyszna zapiekanka to idealny sposób na wykorzystanie świeżych warzyw. Większość produktów przyniosłam z własnego ogródka...tak tak taki mały ze mnie ogrodnik ;) Oczywiście możecie stworzyć własną kompozycję warzywną, np. dorzucić jeszcze kalafiora lub brokuła - ja akurat nie miałam ich pod ręką, ale świetnie smakują.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.


Potrzebne rzeczy:

  • Świeże warzywa
  • Zioła
  • Ewentualnie pierś z kurczaka
  •  Pieprz, sól

Sos serowo-śmietanowy:
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 150 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • Ząbek czosnku
  • Pieprz, sól

Krok 1:



  • Kroimy warzywa w kostkę lub talarki (cebula,marchewka) w sumie sposób krojenia jest dowolny, ale ważne żeby kawałki nie były zbyt małe.
  • Jeśli macie ochotę możecie dorzucić pierś z kurczaka (ja przypiekłam ją wcześniej na patelni)
  • Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Krok 2:


  • Przygotowujemy sos. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy trzy jajka, garść startego na drobnych oczkach sera żółtego oraz czosnek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie łączymy wszystkie składnik.
  •  Gotowy sos wylewamy na warzywa. Całość posypujemy resztą sera - ja lubię bardzo, bardzo grubą warstwę. 
  • Wstawiamy do piekarnika - 170 stopni - na 50-60min. Gotowe!

Smacznego :)

Pozdrawiam M.

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam zapiekanki, a ta warzywna na lato jest perfekcyjna. ale smaka mam na nią :D Na pewno taka zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm chyba jutro sobie taka zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... brzmi smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, pyszne i wygląda bardzo smakowicie :) Dziękuję za przepis.
    Uciekam bo głodna jestem :)
    Pozdrawiam ☼

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie ! oczywiście z chęcią skorzystam z przepisu bo lubię a sos serowo-śmietanowy bardzo bardzo zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow!!! This is looks so delicious!!! Yummy))))
    I love your blog!!! Let`s follow each other? ;-)

    www.brandator.tv

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie, chyba skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, it looks super delicious!
    kisses)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm wyglada przeprzepysznie:) i na pewno musi tak smakowac:)

    zapraszamy do nas na candy: http://bublownia.blogspot.com.es/2013/07/candy.html

    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  10. No i kuchara z Ciebie super! Wszystko wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny post <3
    Zapraszam czarno-bialo-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Samym patrzeniem zrobiłam się głodna! :P Muszę przyznać, że pomysł na taką zapiekankę świetny. Tym bardziej w obecnej porze, gdyż w ogrodzie pełno warzywek, które zostały wymienione wyżej. Może zamiast ponownie robić leczo, skuszę się na taką zapiekane...bo strasznego apetytu mi narobiłaś :D

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mi niestety zapiekanka nie smakowała:( Czas pieczenia ok. 60 min. to za mało aby warzywa były miękkie. Zapiekanka jest mieszanką warzyw ale całość potrawy w tym połączeniu nie jest ucztą dla podniebienia. Natomiast po zwiększeniu czasu pieczenia, dodaniu sera feta oraz papryczki chili potrawa nabrała wyrazistego smaku i obiad ocalał.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i zostawiony tu ślad :)