Przepyszna zapiekanka to idealny sposób na wykorzystanie świeżych warzyw. Większość produktów przyniosłam z własnego ogródka...tak tak taki mały ze mnie ogrodnik ;) Oczywiście możecie stworzyć własną kompozycję warzywną, np. dorzucić jeszcze kalafiora lub brokuła - ja akurat nie miałam ich pod ręką, ale świetnie smakują.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Potrzebne rzeczy:
- Świeże warzywa
- Zioła
- Ewentualnie pierś z kurczaka
- Pieprz, sól
Sos serowo-śmietanowy:
- 300 ml gęstej śmietany
- 150 g sera żółtego
- 3 jajka
- Ząbek czosnku
- Pieprz, sól
Krok 1:
- Kroimy warzywa w kostkę lub talarki (cebula,marchewka) w sumie sposób krojenia jest dowolny, ale ważne żeby kawałki nie były zbyt małe.
- Jeśli macie ochotę możecie dorzucić pierś z kurczaka (ja przypiekłam ją wcześniej na patelni)
- Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Krok 2:
- Przygotowujemy sos. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy trzy jajka, garść startego na drobnych oczkach sera żółtego oraz czosnek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie łączymy wszystkie składnik.
- Gotowy sos wylewamy na warzywa. Całość posypujemy resztą sera - ja lubię bardzo, bardzo grubą warstwę.
- Wstawiamy do piekarnika - 170 stopni - na 50-60min. Gotowe!
Smacznego :)
Pozdrawiam M.
Mmmmm chyba jutro sobie taka zrobie :)
OdpowiedzUsuńMmmm... brzmi smakowicie :).
OdpowiedzUsuńProste, pyszne i wygląda bardzo smakowicie :) Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńUciekam bo głodna jestem :)
Pozdrawiam ☼
Wygląda pysznie ! oczywiście z chęcią skorzystam z przepisu bo lubię a sos serowo-śmietanowy bardzo bardzo zachęca :)
OdpowiedzUsuńWow!!! This is looks so delicious!!! Yummy))))
OdpowiedzUsuńI love your blog!!! Let`s follow each other? ;-)
www.brandator.tv
Wygląda przepysznie, chyba skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńWow, it looks super delicious!
OdpowiedzUsuńkisses)
omomommomoomoooom:)
OdpowiedzUsuńmmmm wyglada przeprzepysznie:) i na pewno musi tak smakowac:)
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas na candy: http://bublownia.blogspot.com.es/2013/07/candy.html
pozdrowienia
No i kuchara z Ciebie super! Wszystko wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietny post <3
OdpowiedzUsuńZapraszam czarno-bialo-blog.blogspot.com
Samym patrzeniem zrobiłam się głodna! :P Muszę przyznać, że pomysł na taką zapiekankę świetny. Tym bardziej w obecnej porze, gdyż w ogrodzie pełno warzywek, które zostały wymienione wyżej. Może zamiast ponownie robić leczo, skuszę się na taką zapiekane...bo strasznego apetytu mi narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu ;)
OdpowiedzUsuńsmietana słodka czy kwasna?
OdpowiedzUsuńkwaśna :)
UsuńMi niestety zapiekanka nie smakowała:( Czas pieczenia ok. 60 min. to za mało aby warzywa były miękkie. Zapiekanka jest mieszanką warzyw ale całość potrawy w tym połączeniu nie jest ucztą dla podniebienia. Natomiast po zwiększeniu czasu pieczenia, dodaniu sera feta oraz papryczki chili potrawa nabrała wyrazistego smaku i obiad ocalał.
OdpowiedzUsuń