Lubicie jagody? bo ja bardzo. Zawsze jak patrzę na swój język i usta po ich zjedzeniu, pojawia mi się uśmiech na buzi. Pamiętam jak kiedyś na plaży słyszałam od pana, który sprzedawał różne słodkości tekst "jedna babka zaniemogła jagodzianka jej pomogła" - wnioskuję, że jagody mają ogromne właściwości lecznicze :D a z innych reklamowych okrzyków "jeden pączek, drugi pączek i już skaczesz jak zajączek" - w końcu dobre hasło to podstawa! Ja polecam przepis na sernik z jagodami i galaretką.
Poniżej szczegóły.
P.S. Właśnie farbuję bluzkę w stylu ombre - mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem - efekty już wkrótce na blogu.
Przepis na sernik z jagodami
Składniki na dolną warstwę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru (jeśli wolicie bardziej słodkie dodajcie po prostu więcej cukru)
- Łyżka kefiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 100 g. margaryny lub masła
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg sera - najlepiej tego w wiadereczku
- 5 żółtek
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- 2 szklanki jagód - oczywiście można dodać więcej
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy margarynę (dla ułatwienia możemy pokroić ją w mniejsze kostki), żółtka i kefir. Zagniatamy.
- Gdy ciasto będzie wyrobione przekładamy je do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki, np. na 40 min.
- Za pomocą miksera łączymy wszystkie składki masy serowej.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód foremki. Grubość spodu zależy od waszych upodobań :)
- Wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Następnie podkręcamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 60 minut.
- Po upieczeniu nie wyciągamy ciasta od razu z pieca, leciutko otwieramy drzwi i czekamy aż przestygnie.
- Gdy ciasto będzie zimne, rozrabiamy galaretki - w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Umyte jagody przekładamy na sernik zaraz przed zalaniem galaretką. Galaretkę wylewamy na ciasto w chwili kiedy będzie już delikatnie stężała. Wkładamy do lodówki. Gotowe!
Smacznego :)
weheartit.com |
Ale mi narobiłaś smaka ;)
OdpowiedzUsuńAaaaaa pycha uwielbiam!!!! :)
OdpowiedzUsuńMniami :) Ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ☼
Pysznosci, tym bardziej , ze jagody uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńMilego dnia
Wygląda przepysznie :) ja również uwielbiam jagody, a zwłaszcza pierogi z jagodami, na Twój sernik niedługo się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńJagody wprost uwielbiam :) Sernik wygląda obłędnie! Farbowanie? Już jestem ciekawa efektów!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, El clavel
Super! Ja dziś piekłam drożdżówki z jagodami.
OdpowiedzUsuńJagody wielbię :)) Chociaż aktualnie czeka na mnie kilka kilo wiśni i czerwonych porzeczek przed chwilą zebranych w ogrodzie :)) Będę robić pierwsze w życiu "weki" ;))
OdpowiedzUsuńNo i ciekawa jestem jak Ci włoski wyjdą :)
Buziaki
xo xo xo xo xo xo xo
u mnie czerwone porzeczki jeszcze na krzaku ;)
Usuńa ombre będzie bluzka :)
Ale musi być cudnie pyszny z chęcią wypróbuję czekam na bluzkę.Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńO jaki pyszny, uwielbiam jagody !!! Jestem ciekawa efektów ombre :)
OdpowiedzUsuńjagody uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńczekam na efekty bluzki ombre, może pokażesz jak zrobić ;-)
You got me from the first photo!!! Yummy and it's right after dinner... I need some sweet to eat now! I go looking for some sweets in the kitchen!!! Ehehehehhe!!
OdpowiedzUsuńxoxo
http://pinkvanillalifeen.blogspot.it/
Pyszności ! Nawet sernik w Twoim wydaniu wygląda znakomicie, nie mówię już jak dobrze musi smakować ;))
OdpowiedzUsuńmmmy pychota :)
OdpowiedzUsuń