Dzisiaj prezentuję Wam nieco inny pomysł na ciasto. Pierwszy raz spotkałam się z taką recepturą i od razu wiedziałam, że muszę ją wypróbować. Wszystko zaczęło się od programu Dwóch łakomych Włochów - osobiście polecam. Panowie podróżują po różnych zakątkach Włoch - opowiadają nie tylko o jedzeniu, ale także o kulturze i zwyczajach. W jednym z odcinków pokazali pomarańczowe ciasto ryżowe. Przepis jest banalny, a ciasto smakuje naprawdę pysznie! Nawet sam ryż gotowany w mleku, wanilii oraz skórce cytrynowej jest niesamowicie dobry, a zapach...po prostu bajka!
Zapraszam do zapoznania się z recepturą.
Polecam stronę kanału tv Kuchnia+, znajdziecie tam przepisy na potrawy z większości emitowanych programów kulinarnych: http://www.kuchniaplus.pl/
Przepis "Pomarańczowe ciasto ryżowe"
Przepis pochodzi ze strony: kuchniaplus.pl |
Składniki:
- 1,7 l mleka
- 1 laska wanilii
- ½ cytryny (tylko skórka)
- 200 g cukru
- 300 g ryżu arborio
- 5 dużych jajek
- 50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau, Grand Marnier)
- 40 g rodzynków
- 1 pomarańcza (tylko skórka)
- Masło do posmarowania formy, cukier puder, skórka z pomarańczy do posypania, bita śmietana
- Przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw obrać skórkę z pół cytryny.
- Do dużego rondla wlać mleko, dodać skórkę cytrynową i cukier. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, zeskrobać nożem ziarenka i dorzucić do rondla. Mleko doprowadzić do wrzenia. Wsypać ryż, zamieszać i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie al dente i wchłonie cały płyn (ok. 45 minut). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Usunąć laskę wanilii i skórkę cytrynową. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć żółtka z likierem. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Do masy ryżowej dodać żółtka z likierem, skórkę otartą z pomarańczy oraz rodzynki i wszystko razem wymieszać. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszać do masy pianę z białek.
- Przelać masę do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę. Posypać cukrem pudrem i skórką otartą z pomarańczy. Podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego!
Na zdjęciu wyraźnie widać ziarenka ryżu. Uważajcie żeby go nie rozgotować. |
Mmmmm wygląda przepysznie :):):)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńMniam! Ciekawy przepis, nigdy nie słyszałam o cieście z ryżem :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Cenne są Twoje uwagi co do proporcji, bo od razu widać, że znasz się na rzeczy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, El clavel
Wow, nigdy nie słyszałam o cieście ryżowym, wygląda zachęcająco, chętnie bym spróbowała :))
OdpowiedzUsuńMmmm, też nigdy o cieście ryżowym nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńjestem straszną estetką i w związku z tym muszę przyznać, że zdjęcia są przesmaczne ;) piękneee !
OdpowiedzUsuńbardzo ładne zdjęcia, sama wiem dobrze jak ciężko jest ładnie sfotografować jedzenie :) Nigdy nie słyszałam o cieście z ryżem.
OdpowiedzUsuńWygląda mega przepysznie! Ciasto z ryzem - muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńps - rodzynek * nie - rodzynków ;)
to oryginalna wersja przepisu ze strony internetowej ;) dlatego nic nie zmieniałam :) w mojej części jest rodzynek :D
UsuńGotowanie dwóch łakomych Włochów uwielbiam, a ciasto wyglada przepysznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko!
Kalinka
O kurczę ! takie ciasta jeszcze nie jadłam czytam opis i sprawdzam co mam w domu teraz z tego bym zrobiła :D Wygląda mega mega smacznie :) A zdjęcia robisz cudowne,więc tym bardziej mnie zachęcasz :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmuszę sobie zapisać przepis, może kiedyś zrobię :-)
OdpowiedzUsuńobserwuje na bloglovin ;-)
Programu nie znam, ale fakt że gotuje dwóch Włochów i do tego łakomych musi gwarantować sukces. Uwielbiam kuchnię włoską.
OdpowiedzUsuń