sobota, 21 września 2013

Przepis na...ciasto cytrynowe z bezą

Hmm...a może coś słodkiego na weekendowe popołudnie? Postanowiłam, że wypróbuję przepis z propozycji cukiernika Pawła Małeckiego, który aktualnie występuje w kampanii znanej sieci sklepów spożywczych :) Tutaj nadzienie cytrynowe jest naprawdę kwaśne, a beza naprawdę słodka -  dzięki temu powstaje idealna całość.
 Poniżej szczegóły przepisu.

Przepis na ciasto cytrynowe z bezą według Pawła Małeckiego

Składniki:

Kruchy spód
  • 200 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • szczypta soli
Nadzienie cytrynowe
  • 250 ml wody
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn
  • 160 g cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
Beza
  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


 Przygotowanie:

Kruchy spód
  • Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy i rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło.

  • Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, nadając ciastu kształt koła. Wykładamy nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.

  • W tym czasie nagrzewamy piec do 200°C. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż będzie delikatnie zarumienione.

Nadzienie cytrynowe

  • W miseczce mieszamy sok z mąką i żółtkami. Do rondelka wkładamy masło, gdy się rozpuści, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Studzimy.

Beza
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.

  • Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową, a następnie przykrywamy ją pianą z białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić.
 Smacznego!

pinterest.com

Pozdrawiam M.

8 komentarzy:

  1. Nie przepadam za bezą, ale w takim połączeniu mam ochotę :) wygląda przepysznie!!!

    Buziaki
    xo xo xo xo xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że mi juz od dwóch dni chodzi po głowie ciasto cytrynowe :)
    Spadłaś mi z nieba;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam cytrynowego z bezą ,wygląda pysznie skopiuje :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda i brzmi smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i zostawiony tu ślad :)