Hmm...a może coś słodkiego na weekendowe popołudnie? Postanowiłam, że wypróbuję przepis z propozycji cukiernika Pawła Małeckiego, który aktualnie występuje w kampanii znanej sieci sklepów spożywczych :) Tutaj nadzienie cytrynowe jest naprawdę kwaśne, a beza naprawdę słodka - dzięki temu powstaje idealna całość.
Poniżej szczegóły przepisu.
Przepis na ciasto cytrynowe z bezą według Pawła Małeckiego
Składniki:
Kruchy spód
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie cytrynowe
- 250 ml wody
- sok wyciśnięty z 4 cytryn
- 160 g cukru
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 3 żółtka
Beza
- 4 białka
- 250 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Kruchy spód
- Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy i rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, nadając ciastu kształt koła. Wykładamy nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.
- W tym czasie nagrzewamy piec do 200°C. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż będzie delikatnie zarumienione.
Nadzienie cytrynowe
- W miseczce mieszamy sok z mąką i żółtkami. Do rondelka wkładamy masło, gdy się rozpuści, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Studzimy.
Beza
- Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową, a następnie przykrywamy ją pianą z białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić.
uwielbiam cytrynę, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś!:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za bezą, ale w takim połączeniu mam ochotę :) wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńBuziaki
xo xo xo xo xo xo xo xo xo
Mmmmm pychaaaa :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że mi juz od dwóch dni chodzi po głowie ciasto cytrynowe :)
OdpowiedzUsuńSpadłaś mi z nieba;)
Nie robiłam cytrynowego z bezą ,wygląda pysznie skopiuje :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi smakowicie :))
OdpowiedzUsuń