Zdarzają się momenty, kiedy mam ochotę wypróbować jakiś nowy przepis. Najczęściej przeszukuję internet z nadzieją, że znajdę coś dla siebie. Oczywiście przepisów jest mnóstwo, ale jeśli chodzi o słodkości - staram się wybrać coś prostego w przygotowaniu, głównie ze względu na brak talentu w pieczeniu ciast ;) Wpadł mi w oko przepis na ciasto jogurtowe z malinami - ze strony mojewypieki.com - jestem pod ogromnym wrażeniem zdolności kulinarnych autorki tej strony, wszystko wygląda smakowicie i przepięknie! Sprawdziłam ten przepis i polecam :)
PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z MALINAMI
ze strony mojewypieki.com
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 230 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 1 łyżeczka drobno otartej skórki z pomarańczy
- 3 duże jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2,5 szklanki malin
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2.W naczyniu wymieszać i przesiać 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sól.
3. Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodać sok z pomarańczy, ekstrakt z migdałów i otartą skórkę z
pomarańczy. Utrzeć/zmiksować. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając
po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać jogurt i zmiksować do połączenia.
4. Do ciasta dodać przesiane suche składniki, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
5. Maliny oprószyć i wymieszać z pozostałą mąką. Wmieszać je delikatnie do
ciasta. Ciasto wyłożyć łyżką do formy o średnicy 23 cm. Wyrównać.
6. Piec w 175°C przez około 60 - 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie na kratce.
Smacznego!
Mniam!
OdpowiedzUsuńAle mi apetytu narobiłaś! Niestety nie mam wszystkich składników w domu.
OdpowiedzUsuńNooo, ciasto jogurtowe wymiata, nauczyłam się zeszłego roku, a takie malinowe to dopiero smakołyk :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńOj, jadłabym :3 Mój ostatni przepis jaki wykonałam to zupa z porów ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta jogurtowe! Kiedyś zrobiłam ciasto jogurtowo-cytrynowe, to właściwie była babka i była świetna, chociaż talent do pieczenia mam raczej średni ;) Malinowo-jogurtowe też musi być świetne.
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda! Mniam!
OdpowiedzUsuńPysznosci, wygląda na bardzo puszyste i lekkie :)))
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :))
wygląda pysznie, przepis dodaje do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kasia
narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńKocham maliny :))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńehh, a ja słodyczy nie jem.. ;) ale oczami się najadłam, za co bardzo dziękuję! pozdroweinia:)
OdpowiedzUsuńEwa
Przepysznie wygląda dzięki za przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńależ to przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie;) właśnie dziś będe piekła podobne:)
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszne, mam ochotę na takie dobrocie :)
OdpowiedzUsuńjejku jakie ładne ; ) używasz do ciasta takich pojedynczych foremek do każdego kawałka?
OdpowiedzUsuńużywałam silikonowej foremki podzielonej na takie mniejsze kawałki :)
Usuń