czwartek, 20 czerwca 2013

Przepis na...Ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, więc proponuję Wam świetny przepis na ciasto z tymi pysznymi owocami. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi naprawdę bajecznie. Ja najczęściej spożywam truskawki w postaci koktajlu, ale to ciasto jest obłędne i chyba upiekę je również w ten weekend.
Przypominam, że jutro mamy pierwszy dzień lata czyli najdłuższy dzień w roku. Moim zdaniem to najlepszy okres - dzień jest długi, a noce ciepłe - czego można chcieć więcej ;)

Kruche ciasto z truskawkami:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru (jeśli wolicie bardziej słodkie dodajcie po prostu więcej cukru)
  • Łyżka kefiru
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 200 g. margaryny lub masła
Nadzienie:
500 g. truskawek
Płaska łyżka mąki ziemniaczanej
 2 łyżki cukru (według uznania)

Przygotowanie:
  1. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodajemy margarynę (dla ułatwienia możemy pokroić ją w mniejsze kostki), żółtka i kefir. Zagniatamy. 
  3. Gdy ciasto będzie wyrobione przekładamy je do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki, np. na 40 min.
  4.  W międzyczasie obieramy i myjemy truskawki. Kroimy je na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
  5. Wyciągamy z lodówki schłodzone ciasto. 1/3 odkładamy na bok. Resztą wykładamy foremkę, najlepiej na 5 mm grubości. Ja wykorzystałam formę do tortów, zrobiłam niskie brzegi, tak aby zmieściło się tam tylko nadzienie. Jeśli ciasto wyjdzie Wam za wysokie, możecie je później obciąć.
  6. Przekładamy nadzienie do foremki. Z pozostałej części ciasta robimy kruszonkę. 
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 50min. Przed wyciągnięciem warto sprawdzić czy spód jest już odpowiednio przyrumieniony i upieczony. Gotowe! Smacznego :)

 Pozdrawiam M.

15 komentarzy:

  1. Zrobię to babci na poniedziałek na imieniny bo powiedziała żeby upiec jej coś jeszcze do tortu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam i już próbowałam, jest pycha i na pewno jeszcze do tego przepisu wrócę!:)

      [myślę, że koleżankom babci też będzie smakować:)]

      Usuń
    2. cieszę się, że smakuje ;)

      Usuń
  2. Omg... jak tylko zobaczyłam tytuł posta od razu musiałam wejść.

    Ostatnio mam straszną jazdę na truskawki :D. Więc na pewno Twój przepis wybróbuję, jest prosty i nie tak abrdzo czasochłonny jak myślałam. Z latem jednak kojarzy mi się ciasto rabarbarowe i śliwkowe. Polecam!

    Pozdrawiam! be-a-huminka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie :) Może moja siostra mi upiecze, bo niezła z niej kucharka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. UUuuuu mniamuśna sprawa!!!

    - zjadłabym!!! :))

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i piękne zdjęcia dziękuję za przepis z chęcią wykorzystam w sobotę ooo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmmmmmmmmmmmmm a ja tu się staram schuść ;/ a to aż mi pachnie z ekranu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie pyszne!!! Musze takie zrobić koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda mega pysznie. Właśnie dzisiaj kupiłam truskawki, może się pokusze i coś w weekend z nich wyczaruje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja kocham ciasta z owocami. Rewelacyjne są jeszcze z rabarbarem, śliwkami i innymi letnimi owocami na przykład malinami czy borówkami :)
    Świetne zdjęcia *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam ciasta z truskawkami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z daleka przypominało mi to pizzę. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i zostawiony tu ślad :)