Sezon truskawkowy w pełni, więc proponuję Wam świetny przepis na ciasto z tymi pysznymi owocami. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi naprawdę bajecznie. Ja najczęściej spożywam truskawki w postaci koktajlu, ale to ciasto jest obłędne i chyba upiekę je również w ten weekend.
Przypominam, że jutro mamy pierwszy dzień lata czyli najdłuższy dzień w roku. Moim zdaniem to najlepszy okres - dzień jest długi, a noce ciepłe - czego można chcieć więcej ;)
Kruche ciasto z truskawkami:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (jeśli wolicie bardziej słodkie dodajcie po prostu więcej cukru)
- Łyżka kefiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 200 g. margaryny lub masła
Nadzienie:
500 g. truskawek
Płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru (według uznania)
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy margarynę (dla ułatwienia możemy pokroić ją w mniejsze kostki), żółtka i kefir. Zagniatamy.
- Gdy ciasto będzie wyrobione przekładamy je do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki, np. na 40 min.
- W międzyczasie obieramy i myjemy truskawki. Kroimy je na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
- Wyciągamy z lodówki schłodzone ciasto. 1/3 odkładamy na bok. Resztą wykładamy foremkę, najlepiej na 5 mm grubości. Ja wykorzystałam formę do tortów, zrobiłam niskie brzegi, tak aby zmieściło się tam tylko nadzienie. Jeśli ciasto wyjdzie Wam za wysokie, możecie je później obciąć.
- Przekładamy nadzienie do foremki. Z pozostałej części ciasta robimy kruszonkę.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 50min. Przed wyciągnięciem warto sprawdzić czy spód jest już odpowiednio przyrumieniony i upieczony. Gotowe! Smacznego :)
Pozdrawiam M.
Zrobię to babci na poniedziałek na imieniny bo powiedziała żeby upiec jej coś jeszcze do tortu:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam i już próbowałam, jest pycha i na pewno jeszcze do tego przepisu wrócę!:)
Usuń[myślę, że koleżankom babci też będzie smakować:)]
cieszę się, że smakuje ;)
UsuńOmg... jak tylko zobaczyłam tytuł posta od razu musiałam wejść.
OdpowiedzUsuńOstatnio mam straszną jazdę na truskawki :D. Więc na pewno Twój przepis wybróbuję, jest prosty i nie tak abrdzo czasochłonny jak myślałam. Z latem jednak kojarzy mi się ciasto rabarbarowe i śliwkowe. Polecam!
Pozdrawiam! be-a-huminka.blogspot.com
ciasto z rabarbarem też jest pyszne :)
UsuńWygląda bardzo smacznie :) Może moja siostra mi upiecze, bo niezła z niej kucharka :D
OdpowiedzUsuńUUuuuu mniamuśna sprawa!!!
OdpowiedzUsuń- zjadłabym!!! :))
Buziaki
xo xo xo xo xo
Wygląda pysznie i piękne zdjęcia dziękuję za przepis z chęcią wykorzystam w sobotę ooo :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmmmmm a ja tu się staram schuść ;/ a to aż mi pachnie z ekranu ;)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne!!! Musze takie zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie. Właśnie dzisiaj kupiłam truskawki, może się pokusze i coś w weekend z nich wyczaruje:)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham ciasta z owocami. Rewelacyjne są jeszcze z rabarbarem, śliwkami i innymi letnimi owocami na przykład malinami czy borówkami :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia *.*
uwielbiam ciasta z truskawkami ;-)
OdpowiedzUsuńZ daleka przypominało mi to pizzę. :)
OdpowiedzUsuńmoże faktycznie coś w tym jest :D
Usuń