czwartek, 17 stycznia 2013

Przepis na....Blondie, czyli ciasto z białej czekolady

 Upiekłam dla Was ciasto! coś smacznego na zbliżający się weekend. Tak prawdę mówiąc nie jestem mistrzem słodkich wypieków, ale gdy po raz pierwszy zobaczyłam Blondie w programie Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem po prostu nie mogłam się powstrzymać i postanowiłam sama wypróbować ten przepis. Tutaj jedna uwaga... widziałam ten odcinek tylko raz, więc zdałam się na swoją pamięć. Blondie podobno jest jasną wersją Brownie, piszę podobno gdyż nigdy nie jadłam Brownie i nie mam porównania. Ciasto przypomina nieco zakalec, lecz w smaku jest pyszne! Niestety nie posiadam odpowiedniej foremki i upiekłam Blondie w formie na keks ;)
Poniżej przepis - jeśli macie jakieś uwagi i podpowiedzi to piszcie.

  Blondie
Składniki: 

  • 1½ szklanki mąki (chociaż może powinno być mniej?)
  • 1 szklanka cukru pudru (ja dodałam tylko pół szklanki, gdyż nie przepadam za zbyt słodkimi przysmakami)
  • 1 kostka masła
  • Aromat waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • Suszona żurawina

Krok 1:
W rondelku rozpuszczamy masło, następnie zostawiamy do wystygnięcia. 
W innym naczyniu mieszamy ze sobą: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę.

Krok 2:
Przelewamy roztopione masło do miski,  pomału wsypujemy mąkę, cały czas mieszając – aby nie powstały grudki (ja zrobiłam to mikserem na wolnych obrotach)  Dodajemy lekko roztrzepane jajka oraz dwie kropelki aromatu waniliowego. Ciasto ma bardzo gęstą konsystencję.

Krok 3:
Do ciasta wrzucamy dwie garście żurawiny. Mikser odstawiamy i przerzucamy się na zwykłą łyżkę. Mieszamy. Następnie kroimy czekoladę na małe kawałki , po czym również dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Krok 4:
Ciasto przelewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia).  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (u mnie termoobieg) na 30-35 min - ale lepiej co chwilkę zaglądać i pilnować, ja już wiem, że swoje Blondie piekłam o 5 min za długo ;)

Gotowe! 
Smacznego



Pozdrawiam M.

6 komentarzy:

  1. Blondie.. nie wiedziałam że Browni ma siostrę:) Jak tylko schudnę to spróbuję:) Piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. masakra ależ to pysznie wygląda !!! Smakowitości a tu powoli trzeba myśleć o diecie ;/

    OdpowiedzUsuń
  3. piekłam brownie dwa razy i polecam, przymierzam się do blondie tylko rzadko mam w domu białą czekoladę;) jak za miesiąc zdam krew i dostanę białą to upiekę blondie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękujemy za ciasto ...AAA wygląda cudnie! Dzięki za przepis ale to w niedziele mam wolne na pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ty nawet pyszne ciasta pieczesz!

    OdpowiedzUsuń
  6. Biała czekolada bardziej mnie intryguje, niż kusi, ale... ciacho wygląda bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i zostawiony tu ślad :)