poniedziałek, 17 września 2012

Przepis na...Babeczki ibmirowe z dżemem marchewkowym lub gruszką


 W weekend piekłam przepyszne babeczki imbirowe z dżemem marchewkowo-pomarańczowym oraz z kawałkami gruszki. Pierwsza opcja jest moją osobistą wariacją i na dodatek udaną, ponieważ babeczki z marchewką wszystkim bardzo smakowały, więc jeśli lubicie nowości to polecam wam spróbować. Recepturę na imbirowe muffinki zaczerpnęłam ze strony malacukierenka.pl, a na dżem… po prostu z głowy.

Dżem marchewkowo-pomarańczowy:

  • Pół kilo ugotowanej marchewki
  • Pół szklanki cukru (jeśli lubicie słodsze rzeczy, dodajcie więcej)
  • ¾ szklanki wody
  • Skórka i sok z 2 pomarańczy
  • Skórka z jednej cytryny i sok z połówki cytryny (oczywiście każdy może dodać tyle kwasku ile lubi)

  1. Ugotowaną marchewkę rozdrabniamy mikserem lub blenderem (aby było łatwiej radzę przed ugotowaniem pokroić marchewkę w mniejsze kawałki)
  2. W rondelku gotujemy cukier z wodą, do momentu aż troszkę zgęstnieje. Dodajemy skórki z cytryny i pomarańczy oraz sok (mhmm pięknie to pachnie!). Chwilkę gotujemy (jakieś 5 -10min)
  3. Do syropu dodajemy zmiksowaną marchewkę i dalej gotujemy. Musimy robić to tak długo, aż masa zgęstnieje(u mnie ponad 2h.)




„Składniki na 12 babeczek:

  • 300g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 140g miodu
  • 120g masła
  • 150ml mleka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki jasnego brązowego cukru

  • W oryginalnym przepisie są podane śliwki, ja dodałam jedną, pokrojoną w kostkę gruszkę na 6 muffinek.

  1. Wymieszać razem mąkę, sodę, przyprawy i sól.
  2.  Roztopić w rondelku masło i miód. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, żeby masa nie była gorąca. Wlać mleko, dodać jajko i cukier, wymieszać.
  3. Gruszkę pokroić na kawałeczki. Dodać do mąki, zamieszać, wlać mokre składniki i krótko wymieszać. 
  4. Opcja z dżemem: Napełnić 1/3 foremki ciastem (oczywiście bez gruszki), na to położyć solidną łyżeczkę dżemu i przykryć kolejną warstwą ciasta – tak, aby pokryć cały dżem.
  5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut.”
Gotowe! Babeczki są świetne, nieskomplikowane i pyszne - naprawdę polecam :)

Pozdrawiam i życzę smacznego M. :)

4 komentarze:

  1. Following you back on GFC and Bloglovin)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaam moje ulubione wczoraj jadłam z czekoladą :D pochłonęłam jak odkurzacz! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie,z chęcią skorzystam z przepisu bo opisane jak zwykle perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skorzystam z przepisu na pewno ! :) wyglądają smacznie... :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie :
    http://sarenkowa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i zostawiony tu ślad :)