Jabłko, cynamon i orzechy to połączenie kojarzy mi się z chłodnymi dniami i zimą. Sama nie wiem czemu - może dlatego, że te muffiny najlepiej smakują na ciepło - troszkę jak szarlotka :) Nie mam posiadam talentu do pieczenia ciast, ale uwielbiam takie proste i smaczne muffiny. Ten przepis na pewno nie sprawi Wam trudności, lecz dużo radości. Do kruszonki dodałam rozdrobnione orzechy - pycha!
Poniżej przepis.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka (kefiru)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę (ok.1cm x 1cm) jabłek - może być nawet troszkę więcej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła (margaryny)
- Bardzo dokładnie rozdrobnione orzechy
Przygotowanie:
Kruszonka:
Wszystkie składniki mieszamy razem, formujemy ciasto w kulkę, zawijamy w
woreczek foliowy i wkładamy do zamrażarki na kilka minut.
Muffiny:
- W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.
- W osobnym naczyniu łączymy olej, jajko i mleko. Następnie wlewamy do suchych składników w misce. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy szklankę jabłek i orzechów, a następnie delikatnie mieszamy.
- Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami (napełniamy około 3/4 foremki)
- Wyciągamy kruche ciasto z zamrażarki. Za pomocą tarki z grubymi oczkami ozdabiamy babeczki kruszonką.
- Wkładamy muffiny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25min. (w niektórych piekarnikach może być to nawet 30min.)
Smacznego!
Pozdrawiam M.
Piękne! Pewnie dobre... jak tu przestać się opychać wśród tylu pyszności dookoła:))
OdpowiedzUsuńO Już wiem co upiekę w tym tygodniu. Wyglądają tak apetycznie! Dzięki za przepis, dam znać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Agata
www.inaurem.pl
Wyglądają przepysznie! :) Muszę wypróbować, najlepiej jeszcze w tym tygodniu :D
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://iamemilia.blogspot.com/
Jak widzę takie zdjęcie to od razu mam ochotę je zrobić i spałaszować :) Ale potem widzę składniki i przepis i to już zaczyna być czarna magia.... :D
OdpowiedzUsuńSama kiedyś robiłam bardzo podobne muffiny i są niesamowite.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają a jak muszą smakować!! :) Ja ostatnio popadłam w manię muffinkową... nawet wypróbowałam kilka przepisów na słono, m.in ze szpinakiem... więc lada dzień i pewnie skuszę się na takie cynamonce z jabłkami i orzechami :))
OdpowiedzUsuńNawet do głowy mi nie przyszło aby posypać muffinki kruszonką - genialny pomysł! Wygladają obłednie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Uwielbiam szarlotkę, ten smak i zapach... Chwała temu co to wymyślił, żeby jabłka połączyć z cynamonem. Dzięki Twojemu przepisowi takich szarlotek będę mogła zjeść 12 na raz :) Tylko jeszcze trzeba trafić na odpowiednio kwaśne jabłka.
OdpowiedzUsuńŚlinianki mi się wściekły na sam widok :))) Na pewno je upiekę, uwielbiam wszystko, co jest jabłkowo-cynamonowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Inka
Muffiny wyglądają smakowicie :) Ta kruszonka aż woła - ugryź!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, El clavel
Muffinki... Lepiej przyjdzie poczyta i śnieżynki odbierze http://addictedtocraftsblog.blogspot.com/2014/02/dwie-kulki.html
OdpowiedzUsuńjejku dopiero teraz zauważyłam :) dziękuję bardzo bardzo bardzo :)
UsuńJabłka, cynamon, kruszonka...mieszanka z rodzaju moich ulubionych :-) zrobię moje pierwsze w życiu muffinki :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, muszę je wypróbować, a właśnie nachodzi mnie na muffinki, chyba wypróbuję twój przepis :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu!!! Ślinka cieknie:))
OdpowiedzUsuńNo wyglądają pysznie. Muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zdjęłam pierwszą porcję z blachy - pyszności! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńAgata
wyglądają przeeepysznie! gdyby dodać jeszcze szczyptę imbiru byłyby już zupełnie zimowe :) mniam!
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńhttp://miasto-optymizmu.blogspot.com/
Wszystkie składniki co lubię z chęcią sobie zrobię, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńTaka szarlotka w wersji mini ;)
OdpowiedzUsuńds-4-kunst.blogspot.com
Zrobiłam je w sobotę. Wyszły FAN-TA-STY-CZNE! Już na sam widok przepisu dostałam ślinotoku, a co dopiero trzymając gotową muffinkę w dłoni :D Przepyszne!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis!
bardzo się cieszę, że muffinki smakują :)
UsuńMuuuusze wyprobowac:) Wygladaja bardzo aüetycznie:D
OdpowiedzUsuń