wtorek, 30 kwietnia 2013

Przepis na...Pomarańczowe ciasto ryżowe

Dzisiaj prezentuję Wam nieco inny pomysł na ciasto. Pierwszy raz spotkałam się z taką recepturą i od razu wiedziałam, że muszę ją wypróbować. Wszystko zaczęło się od programu Dwóch łakomych Włochów - osobiście polecam. Panowie podróżują po różnych zakątkach Włoch - opowiadają nie tylko o jedzeniu, ale także o kulturze i zwyczajach. W jednym z odcinków pokazali pomarańczowe ciasto ryżowe. Przepis jest banalny, a ciasto smakuje naprawdę pysznie! Nawet sam ryż gotowany w mleku, wanilii oraz skórce cytrynowej jest niesamowicie dobry, a zapach...po prostu bajka!
Zapraszam do zapoznania się z recepturą.


Polecam stronę kanału tv Kuchnia+, znajdziecie tam przepisy na potrawy z większości emitowanych programów kulinarnych: http://www.kuchniaplus.pl/

Przepis "Pomarańczowe ciasto ryżowe"
Przepis pochodzi ze strony: kuchniaplus.pl
Składniki:
  •  1,7 l mleka
  • 1 laska wanilii
  • ½ cytryny (tylko skórka)
  • 200 g cukru
  • 300 g ryżu arborio
  • 5 dużych jajek
  • 50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau, Grand Marnier)
  • 40 g rodzynków
  • 1 pomarańcza (tylko skórka)
  • Masło do posmarowania formy, cukier puder, skórka z pomarańczy do posypania, bita śmietana
Ja dodałam 1,5 l mleka ponieważ  stwierdziłam, że podana ilość to jednak trochę za dużo i się nie pomyliłam. Jednak używałam ryżu parboiled, który gotuje się krócej od ryżu arborio. Po prostu bałam się, ze ryż nie wchłonie całego mleka. Moja wersja pozbawiona jest rodzynek.
 
Przygotowanie:
  1. Przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw obrać skórkę z pół cytryny. 
  2. Do dużego rondla wlać mleko, dodać skórkę cytrynową i cukier. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, zeskrobać nożem ziarenka i dorzucić do rondla. Mleko doprowadzić do wrzenia. Wsypać ryż, zamieszać i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie al dente i wchłonie cały płyn (ok. 45 minut). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 
  3. Usunąć laskę wanilii i skórkę cytrynową. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
  4. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć żółtka z likierem. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Do masy ryżowej dodać żółtka z likierem, skórkę otartą z pomarańczy oraz rodzynki i wszystko razem wymieszać. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszać do masy pianę z białek. 
  5. Przelać masę do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę. Posypać cukrem pudrem i skórką otartą z pomarańczy. Podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego!
Moje wypieki:
 



Na zdjęciu wyraźnie widać ziarenka ryżu. Uważajcie żeby go nie rozgotować.


Pozdrawiam M.

14 komentarzy:

  1. Mmmmm wygląda przepysznie :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ciekawy przepis, nigdy nie słyszałam o cieście z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Cenne są Twoje uwagi co do proporcji, bo od razu widać, że znasz się na rzeczy :)

    Pozdrawiam, El clavel

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, nigdy nie słyszałam o cieście ryżowym, wygląda zachęcająco, chętnie bym spróbowała :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, też nigdy o cieście ryżowym nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem straszną estetką i w związku z tym muszę przyznać, że zdjęcia są przesmaczne ;) piękneee !

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ładne zdjęcia, sama wiem dobrze jak ciężko jest ładnie sfotografować jedzenie :) Nigdy nie słyszałam o cieście z ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda mega przepysznie! Ciasto z ryzem - muszę spróbować.

    ps - rodzynek * nie - rodzynków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to oryginalna wersja przepisu ze strony internetowej ;) dlatego nic nie zmieniałam :) w mojej części jest rodzynek :D

      Usuń
  9. Gotowanie dwóch łakomych Włochów uwielbiam, a ciasto wyglada przepysznie:)
    pozdrawiam cieplutko!
    Kalinka

    OdpowiedzUsuń
  10. O kurczę ! takie ciasta jeszcze nie jadłam czytam opis i sprawdzam co mam w domu teraz z tego bym zrobiła :D Wygląda mega mega smacznie :) A zdjęcia robisz cudowne,więc tym bardziej mnie zachęcasz :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę sobie zapisać przepis, może kiedyś zrobię :-)
    obserwuje na bloglovin ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Programu nie znam, ale fakt że gotuje dwóch Włochów i do tego łakomych musi gwarantować sukces. Uwielbiam kuchnię włoską.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i zostawiony tu ślad :)