W związku z faktem, iż na każdym kroku widzę lemoniadę w przeróżnych odsłonach - nabrałam na nią tak wielkiej ochoty, że postanowiłam zrobić własną wersję tego modnego ostatnio napoju. Przeczytałam wiele przepisów i stworzyłam jeden odpowiadający moim gustom smakowym. Lemoniada wyszła naprawdę pyszna. Orzeźwiająca i nieco kwaskowata. Przepis sprawdzałam już kilka razy. Przygotowuje się ją szybko, jednak trzeba trochę poczekać aż wystygnie. Jeśli jeszcze jakimś cudem nie próbowaliście lemoniady z rabarbaru to polecam :)
Przepis na lemoniadę z rabarbaru
Potrzebne składniki:
- 60 dag rabarbaru
- 1,5 litra wody
- 3/4 szklanki cukru (to kwestia gustu, możecie dać więcej lub mniej)
- 2-3 listki mięty
- skórka z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
Wrzucamy do garnka razem z pozostałymi składnikami. Zalewamy wodą.
Gdy lemoniada zacznie się gotować, ściszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 min.
Zestawiamy z palnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Całość przelewamy przez sito z drobnymi oczkami.
Do szklanki nalewamy 3/4 lemoniady, a resztę uzupełniamy wodą mineralną gazowaną. Możemy dorzucić kilka kostek lodu.
Pycha!
Pozdrawiam M.
Wygląda pysznie! Muszę spróbować
OdpowiedzUsuńsilvervea.blogspot.com
Rabarbar rozrósł nam się niebotycznie , wiec na pewno śrubuję twojego przepisu. Wygląda niesamowicie.
OdpowiedzUsuńOj to na pewno musi być pyszne :) Szkoda że nie porwałam mamie z ogródka rabarbaru - bo wiem co bym za chwile gotowała...
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam :) lemoniada jest pyszna!
Usuńpozdrawiam
Wygląda zachęcająco i te kostki lodu z ziołami.
OdpowiedzUsuńpiękny intensywny kolor! Ale narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńOmnomnom... Nic tylko biec po rabarbar! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń