Strony

poniedziałek, 3 lutego 2014

Przepis na...muffiny cynamonowe z jabłkami i orzechami

Jabłko, cynamon i orzechy to połączenie kojarzy mi się z chłodnymi dniami i zimą. Sama nie wiem czemu - może dlatego, że te muffiny najlepiej smakują na ciepło - troszkę jak szarlotka :) Nie mam posiadam talentu do pieczenia ciast, ale uwielbiam takie proste i smaczne muffiny. Ten przepis na pewno nie sprawi Wam trudności, lecz dużo radości. Do kruszonki dodałam rozdrobnione orzechy - pycha!
Poniżej przepis.




Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka (kefiru)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę (ok.1cm x 1cm) jabłek - może być nawet troszkę więcej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich

Kruszonka:
  •  1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła (margaryny)
  • Bardzo dokładnie rozdrobnione orzechy


Przygotowanie:
Kruszonka:
Wszystkie składniki mieszamy razem, formujemy ciasto w kulkę, zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do zamrażarki na kilka minut.

Muffiny:
  1. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.
  2. W osobnym naczyniu łączymy olej, jajko i mleko. Następnie wlewamy do suchych składników w  misce. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy szklankę jabłek i orzechów, a następnie delikatnie mieszamy.
  3. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami (napełniamy około 3/4  foremki)
  4. Wyciągamy kruche ciasto z zamrażarki. Za pomocą tarki z grubymi oczkami ozdabiamy babeczki kruszonką.
  5. Wkładamy muffiny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25min. (w niektórych piekarnikach może być to nawet 30min.)
Smacznego!


Pozdrawiam M.

26 komentarzy:

  1. Piękne! Pewnie dobre... jak tu przestać się opychać wśród tylu pyszności dookoła:))

    OdpowiedzUsuń
  2. O Już wiem co upiekę w tym tygodniu. Wyglądają tak apetycznie! Dzięki za przepis, dam znać jak wyszło :)
    pozdrawiam ciepło,
    Agata
    www.inaurem.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie! :) Muszę wypróbować, najlepiej jeszcze w tym tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka

    zapraszam do mnie http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak widzę takie zdjęcie to od razu mam ochotę je zrobić i spałaszować :) Ale potem widzę składniki i przepis i to już zaczyna być czarna magia.... :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama kiedyś robiłam bardzo podobne muffiny i są niesamowite.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wyglądają a jak muszą smakować!! :) Ja ostatnio popadłam w manię muffinkową... nawet wypróbowałam kilka przepisów na słono, m.in ze szpinakiem... więc lada dzień i pewnie skuszę się na takie cynamonce z jabłkami i orzechami :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Nawet do głowy mi nie przyszło aby posypać muffinki kruszonką - genialny pomysł! Wygladają obłednie!
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szarlotkę, ten smak i zapach... Chwała temu co to wymyślił, żeby jabłka połączyć z cynamonem. Dzięki Twojemu przepisowi takich szarlotek będę mogła zjeść 12 na raz :) Tylko jeszcze trzeba trafić na odpowiednio kwaśne jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślinianki mi się wściekły na sam widok :))) Na pewno je upiekę, uwielbiam wszystko, co jest jabłkowo-cynamonowe.
    Pozdrawiam,
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  11. Muffiny wyglądają smakowicie :) Ta kruszonka aż woła - ugryź!

    Pozdrawiam, El clavel

    OdpowiedzUsuń
  12. Muffinki... Lepiej przyjdzie poczyta i śnieżynki odbierze http://addictedtocraftsblog.blogspot.com/2014/02/dwie-kulki.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jejku dopiero teraz zauważyłam :) dziękuję bardzo bardzo bardzo :)

      Usuń
  13. Jabłka, cynamon, kruszonka...mieszanka z rodzaju moich ulubionych :-) zrobię moje pierwsze w życiu muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pyszności, muszę je wypróbować, a właśnie nachodzi mnie na muffinki, chyba wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O mamuniu!!! Ślinka cieknie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. No wyglądają pysznie. Muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie zdjęłam pierwszą porcję z blachy - pyszności! Dzięki za przepis!
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglądają przeeepysznie! gdyby dodać jeszcze szczyptę imbiru byłyby już zupełnie zimowe :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  19. wyglądają pysznie:)

    http://miasto-optymizmu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystkie składniki co lubię z chęcią sobie zrobię, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Taka szarlotka w wersji mini ;)

    ds-4-kunst.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam je w sobotę. Wyszły FAN-TA-STY-CZNE! Już na sam widok przepisu dostałam ślinotoku, a co dopiero trzymając gotową muffinkę w dłoni :D Przepyszne!
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  23. Muuuusze wyprobowac:) Wygladaja bardzo aüetycznie:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i zostawiony tu ślad :)